MATILDAN LEIKKIMÖKKI


Huhtikuun alussa oli normaaliin tapaan useampi, joka kyseli sähköpostilla lupaamaani linkkiä mummonmökin rakennusohjeisiin. Olen luvannut lähettää ohjeen linkin kaikille, jotka pyytävät sitä omalla nimellään. Lähetän myös jatkossa. Teko ohje, tilaus sivulle.

Sitten varsinaiseen asiaan. Sain sähköpostin 25.7.09, jossa kiitettiin ohjeista ja oli kolme todella hienoa valokuvaa mukana. Yllätys oli melkoinen.. siinä mielessä, että olen lähetellyt ohjeita lähes 10 vuoden ajan, enkä ole saanut yhtäkään kuvaa tehdystä mökistä. Osalta kysyjistä jotka ovat pitäneet leikkimökintekoa "pikku juttuna" olen sanonut, että lähetä kuva kun olet saanut mökin valmiiksi. Kerään ihmisten tekemien leikkimökkien kuvia. Kokoelmaani tuli loistava alku, mutta jos kokoelma edistyy samalla vauhdilla, niin olen lähes satavuotias ennen kun ensimmäiset viisi on koossa.

MATILDAN LEIKKIMÖKKI (Kokkola) leikkimökki on mummonmökin tyylinen ja siinä on koko mökin levyinen terassi, joka sopii hyvin mökin tyyliin, terassin syvyys on 1 metri. "Savupiippu, tietysti" ( niin kuin postissa oli mainittu.) Mökissä näyttää olevan peltikatto joka on hyvä vaihtoehto palahuopakaton tilalle. Pellistä saattaa olla jopa hiukan helpompikin tehdä vedenpitävä, isonkaton ja pienenkaton kulma.

Kattopeltiä työstäessä täytyy vaan olla tarkkana, sillä pilaa helposti koko mökin jos pellin leikkaus on kuin kirveellä hakattua. Myöskään pellin profiili ei saa olla liian korkea näin pienessä katossa. Harjapellit ja "myrskylaudat" pitää myös suhteuttaa katon kokoon ulkonäöllisistä syistä, kyseisessä mökissä hyvin onnistunut.

Tämä Kokkolalaisen MATILDAN LEIKKIMÖKKI on erittäin siistiä työtä ja mökki huippuvarusteltu. Mökissä on 3 avattavaa ikkunaa, mm. kioski leikkejä varten. Mökki on myös sähköistetty, sisävalot syttyy liiketunnistimella. Ulkovalot syttyy muiden pihavalojen kanssa yhtä aikaa. Tuossa kun kyselin saanko laittaa nettiin kuvat mökistä, niin kysyin mökin mitat ja kävi kyllä mielessä kysäistä hiukan kustannuspuolta ja työ määrää, mutta voitteko kuvitella en kehdannut, vaikka mieli teki. Tässä koitan nyt ovelasti vihjaista jos vaikka saataisiin lisää tietoa MATILDAN LEIKKIMÖKIN tekokustannuksista, työmäärästä ja vaikka oliko tekijänä oikein ammattimies vai tehtiinkö ihan harraste pohjalta. Mökin teko onnistuu harrastepohjalta vallan hyvin, aikaa kuluu vaan huomattavasti enemmän, kuin leipätyönään tekevältä timpurilta.

En nyt yllytä ketään tuhoamaan kalliita aineita, kiinnostus tekemiseen pitää olla ja perusasiat puun työstämisestä tiedossa. Leikkimökin teko käy aika vaatimattomilla työkaluilla. (katkaisusaha, käsisirkkeli, ruuvinväännin akkupora, rullamitta, suorakulma, vasara ja maalaisjärki riittävät työkaluiksi)

Kurkistetaan vielä mökkiä sisältäpäin. Mökin seinät on sisältä paneloitu, rakennettu parvi. Lattia on myös tehty vähän paremmasta aineesta kuin yleensä tehdään. Alemmassa kuvassa näkyvä yläikkuna tuo mukavasti valoa tuonne ylös, joka yleensä hämärä.

Kattolampusta ja verhoista päätellen työtä on tehnyt myös joku muu kuin yksistään timpuri, jos verhot olisi timpurin tekemät ne olisi täynnä likaisia sormenjälkiä. Mikäs sen hienompaa olisi, kun koko perheen voimin tehtäisiin yhdessä leikkimökkiä.

Nykyajan väkisin tehty kiire vie kaiken ajan ihmisiltä ja tämäntasoista leikkimökintekoa ei vaan yksinkertaisesti näe juuri missään, vaikka aineet olisi ilmaisia, niin aikaa ei silti ole. Pelkkä maalaaminen on jo yhtä suuri työ kun pienen omakotitalon maalaus, rajaamista on paljon.

Muistakaa sitten sellainen asia, vaikka Matku Kuus Oy:n kuvia saa ihan vapaasti käyttää, niin nämä kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia, joten älkää laittako niitä omille sivuille tai keskustelu palstoille käyttäkää linkkiä. Toivon teiltä yhtä hyviä tapoja näiden kuvien suhteen, kuin olette noudattaneet niissä teko-ohjeissa. (nimittäin, en ole joutunut vaihtamaan latauspaikan nimeä kertaakaan, kun en ole ainakaan vielä nähnyt sitä suoraan netissä) Kiitos siitä kaikille joille linkin olen lähettänyt.

Itse olen kysynyt luvan kuvien julkaisuun. En tunne kyseistä perhettä, juttuni perustuu ihan näihin kuviin ja muutamaan riviin tekstiä jonka sain julkaisulupaa kysyessäni.

Monelle kysyjälle olen juuri sitä asiaa teroittanut, että ohjeissa on hyvä tuki kun suunnittelee leikkimökkiä ja tässä siitä loistava esimerkki soveltamisesta. Peltikatto, terassi, kaiteet, yläikkuna ja jne.. Mökki on tehty samaan pohjakokoon kun mitä ohjeessa on eli 3200 x 2200 mm ja lisäksi 1000 mm leveä terassi koko mökin leveydelle.

Kiitos Kokkolalaiselle perheelle julkaisuluvasta, on mukava kirjoittaa toisten aikaansaannoksista, tätä hetkeä olen kauan odottanut.

26.7.09

T-jussi

Juha Rosenström
Matku Kuus Oy

Leikkimökit sivulle mistä tämä sai alkunsa.

 

 

 

 

 

 

 

Matku Kuus OyIlmainen www-laskuri