Leikkimökin rakentaminen

Page
Menu
News
Olet täällä:   Etusivu > Leikkimökkikuvat > Rakennustarinat

Rakennustarinat

Leikkimökin rakentamiseen liittyviä juttuja.
 
Tämän sivun ensimmäinen juttu tulee ihanan aktiiviselta Tuijalta.
 
Moi
 
Talvi kestää ikuisesti joten tässä hieman kuvia muistuttamaan että ehkä se vielä joskus... Sain muutama vuosi sitten piirustukset ja ohjeet sinulta, ehkä pari vuotta kuitenkin väänsimme peistä lasten kanssa siitä tehdäänkö leikkimökki vaiko ei. Olimme juuri rakentaneet ok-talon ja pihassakin vielä tekemistä, joten ei oikein natsannut alkaa taas sirkkelin vieressä seisomaan...
Kaivoimme yhden pohjan leikkimökille, homma jäi siihen ja paikalle tuli kasvimaa! Välissä katselimme valmiita leikkimökkejä, mutta mikään niistä ei ollut niin napakka kuin tämä, mikään ei kelvannut kun tämän mallin oli nähnyt.
Lopullinen kipinä oli se, että lähistölle alkoi toinen lapsiperhe rakentaa tämän mallista mökkiä - oli tilannut ohjeet sinulta myös.
Kaivoimme uuden pohjan toisaalle, lähemmäs taloa, ja siihen tuo sitten alkoi syntyä. 
 
Piirustuksia piti pienentää 10% jotta saimme leikkimökin varmasti siihen kokoon ettei kaikesta valittava naapuri pääse siitäKIN valittamaan. Varmuudeksi mökki tehtiin vielä toiselle reunalle tonttia heistä katsoen. Runkoon (elementteihin) tehtiin enemmänkin ikkunavarauksia, mutta uskon pitkän peräseinän jäävän ehjäksi. Ylös parvea varten vielä puhkaistaan ikkuna.
  
Talonrakennuksen jäljiltä luulin että meillä oli reilusti puutavaraa ja kaikkea. Totuus oli se, ettei niistä oikein ollut kuin polttopuiksi. Vääränkokoista ja -mallista, liian vähän, kuivahtanut kieroon jne jne. Puutavaraa sai hakea moneen kertaan ja kallista se on. Hyvin huomasi että isäntä sai puut halvemmalla kuin minä mennessäni lasten kanssa ostamaan. Maksoin seinäpaneleista ylihintaa, isäntä oli kiukkuinen ja minä todella vihainen siitä miten naisasiakasta vedätetään...
  
Mökin lattia vahattiin valkoisella läpikuultavalla osmocolorilla, sisäpinnat maalattiin valkoisella maalilla, puutolpat ja rungot valkoiseksi sävytetyllä kyllästeellä, ja pintamaali on talon kanssa samaa jota oli jäänyt. Silti nuo aineet ovat kyllä arvokkaita ostaa tuonkin kokoiseen mökkiin.
Sivuseinien yläosaan mies sirkkelillä kaventeli panelia senverran että saimme kapeamman paneloinnin. 
Katon laudoitus oli hetkellisen mietinnän paikka kuistin osalta, ennenkuin kuistin ja katon yhtymäkohtaan (aumaan) löytyi sopiva kaksoisjiirin kulma. Myöhään illalla kun yritti nopeuttaa hommaa ja sirkkelöi sarjassa niitä jiirejä valmiiksi, alkoi jiirejä tulla väärään päähän eikä ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa silläerää.. 
 
Kattohuovaksi valitsimme ruskean palakatteen, varoituksen sana että ensinnäkin ruskea on tilauskamaa ja toisekseen paljon kalliimpaa kuin musta. Mutta koska talon tiilikatto on ruskea niin tämän on oltava myös. Kattohuovan kanssa oli ongelmia kun rautakauppa ei tiennyt mitä myydä, kun minä en ensin tiennyt mitä ostaa - jouduimme tilaamaan uudelleen ja odottamaan sitä rullahuopaa. Yritin saada haettua Icopalilta suoraan tehtaan varastosta sen akuutisti puuttuvan rullan, mutta siihen olisi tullut 50e toimitusmaksu hinnan päälle lisää. Uskomatonta...
  
Mökki on siis talvehtinut tuossa ikkunat ja ovi peitettynä, siitä se homma etenee kunhan ilma lämpenee ja motivoi jatkamaan ilman että sormet jäätyvät. Mietinnässä on ostaako valmiit ikkunat vai tehdäkö itse, olen valmiiden kannalla joihin sitten lisäisi ristikot.
Jonkinlainen isompi kuisti/terassi tuohon tulee myös, peittäisi samalla tuon lämpökaivon kannen. Katsotaan sitten myöhemmin vaatiiko sen myötä vesikourut, nythän tuo katto aumoineen ohjaa kaiken veden sille tulevalle kuistille.
  
Alkuvaiheessa laitoin kuitit talteen mitä on ostettu, sitten iski kauhistus ja lopetin moisen puuhan. Ei tuhat euroa riitä tähän vaiheeseen, tuo kattohuopa kaikkinensa vei n. 400e. Isännän kanssa kahdestaan ollaan mökkiä tehty, lapset autelleet maalaamisessa jne. Tosiaan viime kesänä aloitettiin ja päivätöiden ohessa tehtiin iltaisin, katto laitettiin pikkupakkasten jo alkaessa.
  
Hyvinkäällä näitä on muutama näkynyt, yksi vaaleansininen on tekeillä meiltä noin 100m päässä. Tanssikalliossa on yksi puunvärinen ollut jo useamman vuoden, ja ainakin yksi vanhempi punainen mökki on bongattu. 
  
Laittelen sinulle kuvaa sitten kun homma taas pidemmällä.
  
terv. Tuija & pesue
 
5.4.2013
 
Alapuolella Tuijan lähettämiä kuvia, kuvien tekstit olen itse kirjoittanut.
 
 
Päätyseinään tehty "optio" parven ikkunalle.
 
Tässä kuvassa näkyy tuo usein askarruttanut kulmatolppa. Päädyn rungon voi tehdä vaikka 45x45mm (höylätty) puutavarasta ja sitten ruuvat tai naulata kulmatolpan kylkeen sopivan vahvuinen rima. Alkuperäisessä ohjeessa ihan turhaa- monimutkaista kikkailua sen päädyn yläosan pystylaudoituksen takia. Muistakaa ottaa huomioon sivuseinien pituus päädyn rakennustavasta riippuen. Alkuperäisessä ohjeessa päädyt lyhentää sivuseinän pituutta 2x86 mm eli yhteensä 172 mm

T-jussi
 
Tässä kuvassa hyvä esimerkki siitä miten voi tehdä valmiiksi ikkunan paikkoja. 
 
 
 
Kuvat saatu 5.4.2013
 Juttu jatkuu 7.3.2014 saadulla tekstillä ja kuvilla.
 
Moi taas,

Tänä aamuna minulta kysyttiin leikkimökistä, ja tuli mieleen lähettää muutama kuva sinullekin.

Kuvassa on leikkimökki alkukesällä 2013, ovi tehtiin talven jälkeen melkeinpä heti valmiiksi jotta mökissä voisi olla. Isäntä halusi tehdä oveen panelit upotettuna runkoon ja näin tehtiin. Ikkuna on 6mm karkaistua lasia turvallisuuden vuoksi. Oven karmit on tehty itse puutavaraliikkeestä haetusta karmipuusta.

Ikkunoita oli mietitty tehtäväksi itse, lopulta aikapula ajoi tilaamaan rautakaupasta ns. mökki-ikkunat. Harmillisesti ne ovat nykyisin kaikki sisäänpäin aukeavia jolloin leikkimökissä ei ikkunoiden alla voi olla kovin korkeaa tavaraa. Ostoikkunoissa oli kaksi lasia, poistimme sisemmät ja vedimme ikkunan kehikon sirkkelillä "puoliksi" jotta se istuisi paremmin mökin päätyjen ikkunavarauksiin.

Etuikkunat teimme itse ostamalla 6mm turvalasia, höylätystä puusta kiinteä runko ja lasi silikonilla sekä rimoituksella kiinni. On aikamoista näpräämistä sirkkelöidä kapeita rimoja joissa kallistusta ja jiirejä. Mutta isäntä tykkää kikkailla sirkkelillä, kaikki koristelistat ja laudat mitä mökissä on niin niissä ei ole tasaista suoraa alareunaa vaan veden tippumista edesauttava pieni viistotus. Ikkunoiden "ikkunalaudat" ja koristeet on kaikki viistottu eli vesi ei jää makaamaan puun päälle.

Mielenkiintoista ja uutta minulle oli lasien kiinnittäminen silikonilla tulitikkuja apuna käyttäen. Ikkunoihin on vielä ajatuksena tehdä jonkinlaiset koristerimat, etuikkunoihin se on helppoa koska ne eivät aukea mutta ostoikkunoissa pitää miettiä.

Leikkimökin sokkeli on vaneria ja maalattu talon sokkelin väriseksi. Jos olisi ollut ylimääräistä rouhepinnoitetta niin olisin vetäissyt sillä. Kuvissa ei näy että sokkeliin on tehty ns. kissaluukut jotta pohja tuulettuu.
Itse mökissä on yksi tuuletusräppänä parvella mutta huomasimme että voisi olla vielä toinenkin alhaalla tai sitten vain hyttysverkko ikkunassa.

Parvelle menevät portaat isäntä kehitteli itse joskus lapsena näkemänsä mallin mukaisesti. Askelmat ovat hauskasti vinksin vonksin, portaille pitää lähteä tietyllä jalalla jotta portaat "toimivat". Portaita tehtiin olohuoneen lattialla sen jälkeen kun ulkona oli porattu liimatappien reiät. Naisen logiikka ei toiminut enää tässä puuhassa, oli ihan käsittämätöntä miten nuo erimalliset kapulat liimatapit päissään ( 2 tappia / askelman pää) osuivat pystypuihin. Tässä jos missä näki miten tärkeää oli suunnitella ja sitten toteuttaa huolellisesti. Minä yritin olla välillä edistymisen esteenä kun en muistanut katsoa että pora on suorassa ( ei ollut pylväsporakonetta) . Portaat ovat kulmaraudalla kiinni parvessa ja alapäästä liimatapeilla ja pitkillä ruuveilla lattiassa.

Parvesta on tässä huono kuva, toisella koneella parempia. Eli sen koko on noin 2/3 mökin alasta. Emme laittaneet parven lattian tukipuita suoraan seinän rungon päälle ( jotta alhaalla olisi enemmän tilaa) vaan laitoimme korokepalat. Isäntä halusi laittaa ylimääräiset tukipuuparit jottei parven lattia pääse notkumaan. Ja koska tykkää sillä sirkkelillä leikkiä niin teki "valekattotuolit" noille ylimääräisille tukipuille. Kattotuolien alaosahan näkyy seinäelementin päällä, ja noissa extroissa niitä ei ollut. Valekattotuoli alkaa elementin päältä ja päättyy parven lattian alapintaan. Tästä on tosiaan kuvia toisaalla.

Nyt olisi sään salliessa tarkoitus ottaa taas sirkkeli esille ja askarrella kuistille kaiteet. Ideaa mallista ei vielä ole, pohjamaalattu puutavara löytyy. Ehkä ohennellaan lautaa ensin, sitten pistosahalla ehkä jotain. Voisin kuvitella että ratkaisu saattaa olla samantapainen tukeva kuin talossakin on, eli kaksi harvakseltaan laudoitettua aihiota napsautetaan limittäin päällekäin ja siinä on sitten valmiina yksi tiiviisti laudoitettu kuistin kaide /aita . Päälle sitten käsipuu. No tämä oli minun toteutusvisio, voihan olla että näin pienessä projektissa kaiteen saa helpommin aikaan - isäntä vain tuppaa tekemään kestävää ja tukevaa, pitää kestää lasten remppuamista ettei kukaan kaadu kaiteet kaulassa maahan.

Nukuttiin muuten viime kesänä leikkimökissä, se on niin vaalea ja valoisa ettei itikat mene sinne :-)

Terv. Tuija
7.3.2014
 
 
 
Huomaa. Portaiden askelmat. :D
 
 
 Muokattu viimeksi: 26.6.2015 08:16
« Edellinen  |   Ylös  |   Seuraava »
Page
Menu
News

Linkkejä: 

CMSimple - Suomi


 

 

Yhteystietoja:

Matku Kuus Oy
Forssa
www.matkukuus.fi


Leikkimökin rakennusohjeet:
www.matkukuus.com/tilauslomake 

 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Kirjaannu